Chrupiące pączki

Lubicie pączki? Kto ich nie kocha, smaczne, polane lukrem i posypane czymś specjalnym. My polecamy owocowe chrupki Z Małego Beskidu.

SKŁADNIKI:
4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka oleju do ciasta
1/4 kostki drożdży z kostki 100 g
1 serek waniliowy 150 g
2 łyżki cukru
1 łyżka alkoholu ( jeżeli nie mamy można dodać ocet)
1 jajko
olej do pieczenia pączków

PRZYGOTOWANIE:
W ciepłym mleku rozcieramy drożdże z dodatkiem 2 łyżek cukru.Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy serek,roztarte drożdże z mlekiem,olej,alkohol i jajko.Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie gładkie i jednolite. Przykrywamy ciasto ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i ponownie zagniatamy.Rozwałkowujemy na około 1/2 cm, wycinamy dużą szklanką kółka, a małym kieliszkiem dziurki w środku. Pączki pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, pieczemy (na małym ogniu) pączki z jednej i drugiej strony kilka minut, aż ładnie się zarumienią.Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem dla odsączenia tłuszczu.
Ostudzone pączki polewamy lukrem i posypujemy owocowymi chrupkami.

Smacznego!