Dipy do chrupiących przekąsek

Przepisy: Kucharz z Małego Beskidu

Chrupiące przekąski nie muszą zawsze tak samo smakować. Połącz chrupiące paluszki ze smacznymi dipami. Przygotuj je szybko, sprawnie i spotkanie z przyjaciółmi gotowe!

Dip czerwony - Potrzebujesz: 3 pomidory, cebula, oliwa z oliwek, ser żółty, pestki z dyni, oregano, bazylia, tymianek, pieprz

Cebulę kroimy w plastry i dusimy na patelni. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w krążki. Następnie dusimy na patelni z niewielką ilością oleju. Łączymy pomidory, cebulę, zioła i pestki dyni.  Całość blendujemy. Ser żółty ucieramy na drobnej tarce, dodajemy do zblendowanej masy. Pycha!

Dip żółty - Potrzebujesz: jogurt typu grecki, 4 łyżki musztardy, 6 łyżek miodu, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, kilka kropel octu balsamicznego. Całość ucierasz i dip gotowy!!!

Dip biały - Potrzebujesz: majonez,  jogurt naturalny, 3 ząbki czosnku, świeża bazylia, sól, pieprz

Czosnek wyciskamy w prasce, bazylię siekamy, ale zostawiamy kilka listków dla ozdoby. Wszystkie składniki mieszamy, ozdabiamy bazylią. Smakowite! 

Dip zielony - Potrzebujesz: cukinia, świeży ogórek, natka pietruszki, oliwki, słonecznik, oliwa z oliwek

Cukinię kroimy na plastry, następnie dusimy na patelni z niewielką ilością oliwy. Obieramy ogórka i kroimy na plasterki. Natkę siekamy drobno. Wszystkie składniki łączymy i blendujemy. Według gustu doprawiamy do smaku. Mniam!