słodko-słony popcorn

Przepis: kucharz z Małego Beskidu

Próbowaliście popcornu z karmelem w sali kinowej i nie przypadł Wam do gustu? Odrzućcie uprzedzenia i wypróbujcie nasz słodko-słony przepis. Gwarantujemy, że tą przekąską nie zdążycie się podzielić z innymi fanami chrupiących inspiracji.



Potrzebujesz:

  • opakowanie Popcornu z Małego Beskidu
  • pół filiżanki masła
  • filiżanka brązowego cukru
  • 1/4 filiżanki miodu
  • 1/4 filiżanki wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody do pieczenia
  • 3/4 filiżanki solonych orzeszków ziemnych


Nagrzej piekarnik do 150 stopni. Wysyp popcorn na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. W garnku roztop masło i dodaj do niego cukier i miód ciągle mieszając. Płyn musi zacząć wrzeć a następnie nabrać bursztynowego koloru. Wtedy ściągamy rondel z ognia i dodajemy do mikstury sól oraz sodę. Mieszamy i wylewamy karmel na blachę z popcornem. Ponownie dokładnie mieszamy. Posypujemy orzeszkami i wkładamy do piekarnika na 15 min. Po tym czasie wyjmujemy blachę żeby wszystko wymieszać raz jeszcze i pieczemy kolejne 20 min.

Czekamy aż popcorn trochę przestygnie, łamiąc przekładamy do dowolnego naczynia i serwujemy.