Przepis: kucharz z Małego Beskidu
Próbowaliście popcornu z karmelem w sali kinowej i nie przypadł Wam do gustu? Odrzućcie uprzedzenia i wypróbujcie nasz słodko-słony przepis. Gwarantujemy, że tą przekąską nie zdążycie się podzielić z innymi fanami chrupiących inspiracji.
Potrzebujesz:
Nagrzej piekarnik do 150 stopni. Wysyp popcorn na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. W garnku roztop masło i dodaj do niego cukier i miód ciągle mieszając. Płyn musi zacząć wrzeć a następnie nabrać bursztynowego koloru. Wtedy ściągamy rondel z ognia i dodajemy do mikstury sól oraz sodę. Mieszamy i wylewamy karmel na blachę z popcornem. Ponownie dokładnie mieszamy. Posypujemy orzeszkami i wkładamy do piekarnika na 15 min. Po tym czasie wyjmujemy blachę żeby wszystko wymieszać raz jeszcze i pieczemy kolejne 20 min.
Czekamy aż popcorn trochę przestygnie, łamiąc przekładamy do dowolnego naczynia i serwujemy.