Walentynkowe fondue

Jeżeli posiadasz kociołek do fondue to super, jeżeli nie to również możesz sobie poradzić z przygotowaniem specjałów na Walentynki. Nie przejmuj się - przygotuj rondelek, kubek i ceramiczne naczynie. Zaskocz swoja “połówkę” i przygotuj smakowity wieczór.

Składniki na słodkie Walentynki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 200 gram śmietany kremówki
  • przekąski Z Małego Beskidu (paluszki, chrupki)
Przygotowanie:

W niedużym rondelku zagotuj wodę i wstaw kubek. Do niego wlej śmietankę. Powoli dodawaj pokruszoną czekoladę do kubka, mieszając aby dobrze się rozpuściła. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta dolej trochę śmietanki, jeśli zbyt rzadka, dodaj czekoladę.
Po uzyskaniu pożądanej konsystencji, przelej masę czekoladową do ceramicznego naczynia i ustaw je nad podgrzewaczem aby czekolada nie zastygała. Korzystaj ze wszystkich naszych chrupiących przekąsek i smakuj we dwoje słodkie Walentynki.

Składniki na pikantne Walentynki:
  • mieszanina startych serów (średnio-twarde i miękkie): ementaler, roquefort, gouda
  • czosnek
  • łyżka masła
  • pół szklanki śmietany 18% uht
  • szklanka białego wina
  • posiekane zioła (majeranek, tymianek, rozmaryn, kminek mielony)
  • przekąski Z Małego Beskidu (paluszki, chrupki)

">Przygotowanie:
Jeżeli posiadasz naczynie fondue to natrzyj wnętrze czosnkiem. Wsyp mieszaninę serów. Podgrzewaj najpierw na kuchence, cały czas mieszając. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Następnie powoli dodawaj wino. Cały czas mieszaj, aby uzyskać gładką konsystencję. Dodaj masło i zioła. Kiedy masa będzie jednolita przełóż rondelek na podgrzewacz i smakuj z przekąskami Z Małego Beskidu:)

Udanych Walentynek!